Peters sida

Hej!

Det här är Linuxav-
delningen av min hemsida. Här kommer jag skriva information och egna erfarenheter av Linux som operativ och skrivbordsmiljö.

Intressanta länkar


Linux-Tux

Valid HTML 4.01 Transitional

Linux?

Vad är Linux för något. Om jag skall göra det enkelt för mig så är det ett operativsystem som är gratis att använda och upphovsmannen heter Linus Torvalds (därav namnet Linux). Tidigare användes inte Linux så ofta av så kallade vanliga datoranvändare. Det krävdes ofta lite jobb för att installera och få igång Linux. Ljudkort ,grafikkort och annan hårdvara var inte alltid så lätt att hitta drivrutiner till. Idag vill jag påstå att det i många fall är enklare att installera en Linuxdist än Windows och det mesta fungerar på en gång. Men fortfarande kan det vara problem med viss hårdvara och en installation kanske inte lyckas alls på en dator men fungerar bra på en annan. Jag har använt Linux som operativsystem i många år. Då framförallt med skrivbordsmiljö. Det är svårt att vara utan när man väl börjat använda det. Det är inte det att jag tycker Linux är bättre än andra operativ. Det beror alldeles på vad man skall använder datorn till. Men för det jag använder den till så kör jag helst Linux om det är möjligt. På de datorer jag använder hemma kör jag Linux ca 80% och Microsoft ca 20%.

Vilken dist?

Vilken dist skall man välja? Ja, det är en fråga som många ställer sig. Själv kör jag Ubuntu på min stationära och bärbara dator. Jag har även kört PClinux och Mandriva ett tag men fastnade för gnome och ubuntu. Men det spelar nog inte så stor roll vad man väljer för något. Prova lite olika och kör med det som passar dig. En sak som även spelar in är vad man har får dator att tillgå. Jag har kört både Debian-LXDE och PuppyLinux på Pentium 3 (700 MHz) och 256 MB i ram med mycket gott resultat. Men det klart, vill man få ut lite mer av Linux så tycker jag att man bör köra med lite modernare datorer. Desto nyare och snabbare desto bättre. Men för att ge några tips att börja med så kan jag rekommendera en live-CD med Ubuntu, Fedora, PClinux, Madriva eller vad du vill. Det finns hur mycket som helst att prova men välj en live-CD för då kan du prova att köra disten utan att installera den på hårddisken. Numera går det bra att installera direkt på en USB-sticka också. Då slipper man bränna CD-skivor varje gång. Om man kommer från Windowsmiljön och skall prova Linux kanske det är lättare att ta en dist som har KDE som skrivbordsmiljö men det beror nog mer på om man vill prova något nytt eller inte.

Varför skall man köra Linux?

För min del så har jag alltid varit intresserad i datorer. Att spela spel har jag aldrig tyckt varit speciellt intressant utan det har varit när det blivit problem som jag har tyckt det blivit intressant. Att Linux är ett gratisalternativ till de stora operativen är också intressant. Det är nog många som inte känner till det. Jag tycker också att man blir lite bortskämd och bekväm när man kört Linux ett tag. Jag har till exempel aldrig använt något antivirusprogram i Linux. Har heller aldrig blivit drabbat av något virus. Det går ofta snabbt att starta upp systemet och när man loggat in på sitt konto är det i princip bara att dra i gång ett program på en gång. Men det som är mest fascinerande är att det finns så många bra program till Linux. Det svåra med det tycker jag nog är att veta vad programmen heter. Installationen är ofta mycket enkel när man väl vet vad programmet heter.

Skillnader mot Windows!

Det första man märker är gränssnittet. Det ser helt enkelt inte lika ut. Kör man tillexempel Ubuntu som jag, ligger menyerna upptill som standard. Det går givetvis att ändra det som man vill men det gör det ju också i Windows. Menyer och ikoner ser annorlunda ut än vad man är van vid. Jag kan tycka att Ubuntu ser lite gammalt ut om man bara kört Windows tidigare. Men det går att ändra på det mesta när det gäller utseende. Fonter ser annorlunda ut och att installera ett program är helt annorlunda mot Windows. Här installerar man programmet från ett förråd. Det betyder att man väljer vilket program man vill ha installerat. Sedan laddas programmet ner från en server från internet och installeras i datorn. Här måste man alltså veta vad programmet heter. Men vet man det är det mycket enkelt att installera ett program i Linux.


För mig tog det ungefär 2 veckor att vänja sig med gränssnittet. Idag hoppar jag mellan Windows 7, Windows XP, Linux med olika skrivbordsmiljöer utan att tycka att det ser konstigt ut.

Gå till toppen av sidan

Några Linuxdistar
(Linux distribution)

PClinux

PClinux är en linuxdist som påminner lite om windows XP. KDE är den skrivbordsmiljö som är standard. Är baserat på Mandriva.

Ubuntu

En poppulär linuxdist här i Sverige. Har Gnome som skrivbordsmiljö. Är baserad på Debian. Lätt att få hjälp via forum.

Debian

Har varit med sedan 1993. Många distart bygger på Debian. Lätt att få hjälp med.

Fedora

En bra dist att börja med. Det finns mycke hjälp att få. Sponsras av Redhat som är den kommersiella varianten.

Arch Linux

Kanske inte den första man skall börja med men jag gillar den.

Mandriva

Snygg att titta på. KDE är standard. Har en egen pakethanterare.

openSUSE Linux

Baserad på Slackware och ägs av Novell sedan 2004.

PuppyLinux

Effektsnål och går bra att köra på gamla maskiner då programmen körs i minnet. Fungerar bra på USB sticka.Det här är bara ett fåtal distar som jag räknat upp. Det finns många många fler och det är bara att googla runt och söka.